Kamp mot människohandel
Människohandeln i världen fortsätter att växa. Idag beräknas att över 50 miljoner människor nu lever i slavliknande förhållanden eller utnyttjas på annat sätt inom människohandeln. I Europa flyttas tusentals människor varje år över landsgränserna för att exploateras och utnyttjas, de flesta inom sexindustrin eller som billig arbetskraft. EFKs fokus i Europa är på dem som hamnat i sexindustrin och för närvarande är vårt fokus på Aten, Grekland. Endast 1 % av dem som lämnar prostitution klarar av att inte gå tillbaka till det igen. En stor anledning till att de tvingas tillbaka är att de inte hittar ett arbete. Vi vill bidra till att fler ska lyckas behålla ett liv i frihet genom att erbjuda utbildning och arbetstillfällen till dem som behöver.
Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.
Vad har vi uppnått i projektet?
Sedan 2018 stödjer vi i EFK Threads of Hope i Aten, Grekland. Det är ett sömnadsföretag som utbildar och anställer kvinnor som lämnat prostitution, där de oftast hamnat som ett resultat av människohandel. Målet är inte bara att erbjuda en alternativ inkomstkälla, utan också att hjälpa till att ge kvinnorna en stabil grund att bygga sitt nya liv på. För närvarande är nio kvinnor anställda, heltid eller deltid. Ytterligare sex går i träningsprogrammet och fler står på väntelistan. Träningsprogrammet
är individanpassat och innehåller, förutom sömnad, också undervisning i till exempel engelska och grekiska, läsning och skrivning. Företaget erbjuder också professionellt samtalsstöd.
Vad vill vi göra mer?
Behovet av arbete för personer som lämnat ett liv i prostitution är stort i hela Europa. Tyvärr finns det bara en handfull förtag som fokuserar på den målgruppen. Genom att dra lärdom från arbetet med Threads of Hope vill vi i EFK satsa på att tillsammans med partners på andra platser i Europa starta och utveckla företag som kan erbjuda utbildning och anställning i en trygg miljö till dem som lämnat prostitution. Att driva företag kräver speciella kunskaper och erfarenheter och vår förhoppning
är att få utveckla det här ännu mer i samarbete med de erfarna företagare som finns runt om i våra församlingar i Sverige.
Fick hjälp att lämna bordellen
Carina växte upp i Östeuropa i en familj med många problem. Hon och hennes syster placerades på ett barnhem när de var små. I tonåren träffade hon en kille på barnhemmet och tillsammans med honom flyttade de till Aten för att skapa sig ett nytt liv tillsammans med sina två små döttrar.
Livet i Aten blev inte som de tänkt sig och Carinas man tvingade henne att börja jobba på en bordell för att klara försörjningen. Under tiden träffade mannen en ny kvinna och lämnade Carina och barnen. För att försörja sig och sina döttrar blev Carin tvungen att fortsätta på bordellen och var kvar där i flera år. En dag kom hon i kontakt med Threads of Hope och fick hjälp att lämna bordellen.
Projektet rekommenderas för Ge för livet kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Insamlingsnummer 43542 · Ge för livet 63542