Vad innebär det att dela evangeliet?

Svaret på den frågan varierar beroende på vem man frågar. Särskilt i en internationell kontext finns stora skillnader i hur man tänker kring det. Är exempelvis sociala insatser bara ett medel för att nå målet – att i ord berätta om Jesus – eller är det ett mål i sig?

Det här kan skapa splittring i team och förvirring för den nationella kyrkan vi alla vill betjäna. En kristen organisation i landet vi bor i jobbar med att ge människor på landsbygden tillgång till rent vatten. Några av teammedlemmarna ser det som ett sätt att visa på Guds kärlek och omsorg. För andra är rent vatten sekundärt och främst ett sätt att få ingångar i byar för att kunna dela evangeliet i ord.

Ett av kännetecken för EFKs internationella arbete är att ha en helhetssyn där vi tror att evangeliet svarar på människans alla olika behov och att Guds frälsningsplan gäller skapelsen i sin helhet. Vi tror att människor tar del av de goda nyheterna om Guds rike både genom förkunnelsen med ord och genom handling för social rättvisa. Båda är likvärdiga och kompletterande uttryck för evangeliets fullhet. Med det sagt lever vi också i spänningsfältet med personer och organisationer med annan teologisk ståndpunkt och stora kulturella skillnader. Vi känner oss väldigt trygga i EFKs helhetssyn på att dela evangeliet. Samtidigt behöver vi vara ödmjuka för den stora variationen i synsätt och teologi och vill inte skapa splittring. Det som enar oss är att vi alla vill nå ut till de onådda och marginaliserade med Guds nåd och kärlek.

/EFKs internationella medarbetare i Asien

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.