Boll på sten (Allan)

Bollsport i lag som alla kan vara med på, det gäller att kasta en boll på en sten och inte åka ut.

Hitta 1-2 stenar (eller fler) beroende på hur många som ska vara med och spela. Man behöver lika många pumpade fotbollar som stenar.

Man delar in alla i lag, tex. 4 lag med 3 i varje eller 5 lag med 5 i varje. Det går att köra detta med 8 lag med totalt 40-50 spelare (det kan ta väldigt lång tid då dock) eller så delar man på två stenar och kör halva gruppen per sten osv. Är man 12-25 så är man klar på kanske 20 min.

Regler: Varje lag ska kasta bollen på stenen och samtidigt som man kastar stenen säga sitt lagnummer. Lag 1 börjar och kastar bollen på stenen och säger sitt lagnummer "lag 1". Alla i laget måste nudda bollen innan den kastas på stenen. Man får röra på sig när det inte är ens tur men när det är lagets tur får man bara röra sig under tiden bollen rör sig från att den har kastats på stenen, när bollen har tagits upp av en lagmedlem måste hela laget stå still. När lag 1 har kastat bollen på stenen far stenen iväg och då är det lag 2s tur att ta upp bollen INNAN DEN STANNAR, den som tar upp bollen måste ropa stopp och då ska alla i laget stå still. Sedan ska lag 2 kasta bollen till alla i laget på väg mot stenen och den som står närmast stenen kastar sedan bollen på stenen och säger sitt lagnummer, i detta exempel "lag 2". Då är det lag 3s tur osv. Om det är fem lag med så är det lag 1s tur när lag 5 kastar och säger "lag 5". Om ett lag har åkt ut, t.ex. lag 2 då är det lag 3s tur när lag 1 kastar bollen på stenen och säger "lag 1". Ett tips är att laget springer och ställer sig i ett led mellan bollen och stenen för att förenkla att kasta bollen till varandra på väg mot stenen.

Hur åker man ut? När någon av dessa följande sker så åker den personen ut som gjorde det eller som var närmast i laget, hela laget åker inte ut utan man blir färre och färre tills den sista åker ut:

  • Om man missar att ropa sitt lagnummer när man kastar bollen på stenen.
  • Om man missar stenen när man kastar bollen eller om bollen nuddar marken innan stenen.
  • Om bollen stannar innan den plockas upp av en spelare i rätt lag, den i laget som är närmast bollen åker ut.
  • Om den som tar upp bollen inte ropar "stopp".
  • Om någon i laget rör sig när bollen är upptagen och upptagaren har ropat stopp.
  • Om man nuddar bollen när man inte ska (detta gäller inte om någon kastar bollen på någon annan med flit för att de ska nudda den).
  • Om man tappar bollen, t.ex. när man ska ta upp den efter ett kast på sten eller när man kastar bollen till varandra på väg mot stenen.
  • Om man tappar en passning åker den ut som tappade bollen, om passningen var dålig åker den ut som kastade.
  • Den som åker ut måste ta bollen, gå in i mitten och sätta igång spelet igen genom att kasta på bollen på stenen och säga sitt lagnummer då är det laget efters tur. Det lag som sist har spelare kvar vinner. När man är en spelare kvar måste man fortfarande ropa stopp när man tar upp bollen och man har sedan ett försök och ett kast att träffa stenen utan att träffa marken först. En alternativ regel här är att om man är ensam kvar i sitt lag så kan man välja att rulla bollen mot stenen men missar man då är man ute.