Stöd till flyktingar från Venezuela

Venezuela har gått från att vara ett av Latinamerikas mest välmående länder till en av de fattigaste. Makthavare har tappat kontrollen över ekonomin och förekomsten av korruption har kört landet i botten. Valutan är värdelös och många människor har inte pengar för det allra nödvändigaste. Under 2020 räknade man med att det fanns 4,5 miljoner på flykt, det är den största flyktingkris i Latinamerika i modern tid och den andra största i världen efter Syrien. Vid gränsstaden Pacaraima, där vår partnerkyrka har en liten församling, flyr människor från Venezuela varje dag. Församlingen hjälper flyktingarna att få akut hjälp och att kunna integreras i det brasilianska samhället.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Idag möjliggör projektet integration av flyktingar och social anpassning, genom workshops i portugisiska och kurser i bageri, sömnad, mekanisk svetsning och snickeri. Man ger också akut hjälp till de nykomna. Projektet utför aktiviteter med barn med stödundervisning varje tisdag och torsdag: En grupp kvinnor utbildas i exempelvis bakning en gång i veckan; och en grupp män utbildas i snickeri. Dessa aktiviteter sker i kyrkan och på två andra fattiga områden i stan. I ett område som heter Esperança arbetar man med ungdomar och ett annat område uteslutet med barn. Projektet ger flyktingar verktyg att börja om sina liv i ett nytt land, med ett nytt språk.

Vad vill vi göra mer?

Behoven i Pacaraima och på andra håll i Latinamerika är mycket stora då många länder inte har infrastruktur att ta emot så många flyktingar. Drömmen skulle vara att kunna hjälpa fler församlingar i Brasilien och Peru att kunna ta emot människor och hjälpa dem att integreras.
I just Pacaraima skulle man behöva bygga ett nytt center där man skulle kunna ge en mycket mer riktad hjälp till flyktingar. Behoven av akuta gåvor som mat och hygienartiklar finns i en mycket lite skala och skulle kunna vara mycket mer.

Pablo och Agata fick hjälp från församlingen i Pacaraima

Pablo och Agata kommer från Tigre regionen i Venezuela och på grund av landets situation flydde de till Brasilien och kom till staden Pacaraima. Det var svårt att få arbete och de åkte tillbaka till Venezuela där det var ännu svårare. Efter ett tag kom de tillbaka till Brasilien och bodde i ett tält på gatan och försörjde sig med olika småjobb. Efter ett tag kom deras son som de hade lämnat kvar men framtiden såg inte ljust ut. De kom i kontakt med församlingen i Pacaraima som hjälpte dem med portugisiskan och som genom en församling fixade arbete i en annan delstat i Brasilien. Familjen flyttade dit och har idag arbete och är etablerade i sitt nya hemland.

Insamlingsnummer 49135 · Ge för livet 69135

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.