Stoppa exploatering av pojkar

Sexhandeln är en av Thailands största inkomstkällor. Varje timme säljs kvinnor, män och barn för att tillfredsställa turister och inhemska kunder. Sedan år 2015 arbetar vi i EFK mot människohandeln i Thailand tillsammans med organisationen Urban Light (UL). Deras huvudfokus är att hjälpa pojkar och unga män i åldrarna 14–24 år som fallit offer för sexhandel. Genom att arbeta med rotorsaker som värderingar men också stödja föräldrar att bättre ta hand om sina barn och inte skicka dem till storstaden för att tjäna pengar, stoppar vi människohandeln. EFK stödjer ULs förebyggande arbete och deras drop-in center i centrala Chiang Mai.

Projektet är godkänt för skattereduktion. Klicka här för att läsa mer om skattereduktion.

Vad har vi uppnått i projektet?

Under året har vi stöttat Urban Lights nya drop-in center som ligger centralt i Chiang Mai. Allt eftersom turismen har ökat igen har Urban Light jobbat för att identifiera riskgrupper för sexuell exploatering. En viktig del är att bygga relationer och ha en regelbunden närvaro vid platser som är utsatta. Drop-in centret har öppet veckodagar, och dit kan man komma och vila, duscha och äta ett lagat mål mat. Det finns också möjlighet att delta i olika aktiviteter och workshops. Under året har man haft workshops i reproduktiv hälsa och hygien, life skills, och hur man får ett jobb. Under 2022 har 30 personer har fått stöd till vidare utbildning (både yrkesutbildning och formell utbildning). Sen januari har elva personer också fått arbete utanför sexindustrin tack vare Urban Lights stöd!

Vad vill vi göra mer?

Under kommande period vill Urban Light bygga upp sitt uppsökande arbete på gatorna i Chiang Mai igen. Under covid-19 stängde många restauranger och barer men nu har nya ställen öppnats. En viktig del är att bygga nya relationer och skapa förtroende genom att ha en regelbunden närvaro på de här platserna.

Urban Light undersöker också möjligheter till att starta ett nätverk för de organisationer och myndigheter som jobbar uppsökande i Chiang Mai för att bättre kunna möta behoven.

Pon har fått jobb på en bensinstation

Pon, 25 år, berättar vad Urban Light har betytt för honom: ”Under pandemin var jag väldigt orolig, särskilt för mina barn. Jag hade inget arbete, ingen inkomst, ingen tillgång till mat. Det kändes som att folk såg ner på mig. Sedan februari har jag och min familj börjat komma till drop-in centret. De har hjälpt oss med mat och hygienartiklar. De har också hjälpt oss få tillgång till stöd från myndigheterna. Nu har jag fått jobb på en bensinstation också!” Pon bor tillsammans med sin flickvän och deras två små barn. De fortsätter besöka Urban Light regelbundet.

Insamlingsnummer 48239 · Ge för livet 68239

Ge direkt till projektet snabbt och enkelt! Din gåva gör skillnad!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Sofia Jonsson
Ansvarig för fokusområdet Mot människohandel och programansvarig för SMR-finansierat program i Asien


Mejla mig!

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.