Nytt material ger samtal om tro i Sydostasien

"För en vecka sedan kom en missionär som varit i vårt land i 30 år och sa: 'Tack för att ni producerat dessa böcker! Det är ett redskap för oss i vår vandring med de vi vill se komma till Jesus, och det ger oss skäl att möta dem igen.'"

Här berättar en av EFKs medarbetare i Asien om ett nytt material för att samtala om Jesus och tro som ska släppas som e-bok via sociala medier i höst.

"Så var det också för mig idag när jag mötte min vän Nade. Oftast börjar han att prata om vardagen och hur det är på jobbet. Men idag började han direkt att prata om Gud och hur han mått dåligt den senaste tiden. Nade kämpar med sin sexuella läggning och identitet och berättade därför om den kamp som det är att inte höra till och känna sig utanför sin familj och sina vänner. Nu när det är Ramadan kommer känslan av fördömelse och utanförskap ännu starkare.

'Varför har Gud förutbestämt mig att vara annorlunda och inte accepterad? Varför behöver jag hamna i helvetet utan att vilja det? Bara för att jag är trans- och homosexuell?'

Frågorna är många och jag är tyst en stund. Att Gud har fördömt honom är något jag förstår att han hört många gånger.

Du är muslim och jag är kristen, sa jag. Vi tror båda att det är finns en Gud som har skapat oss och skapat världen. Men jag tror att Gud sände sin son Jesus för att visa oss vem Gud är och för att rädda oss. Det står ju också i Koranen att Jesus föddes av en jungfru, att han är Guds Ord och han ska en dag döma oss. Om det är så, då är det ju viktigt att du lär känna honom, eller hur?

Så läste vi om äktenskapsbryterskan i Johannes 8 tillsammans. Vad är det som händer här? Vad kan vi lära oss av den här berättelsen? Jesus fördömde inte kvinnan utan bekräftade att vi alla är människor som kämpar med synd. Vår relation med Gud är att vi är älskade först, att han valde oss innan vi ens kände honom. Men han har skapat oss att ta ansvar för det som vi fått. Vi har alla olika gåvor, liv, och kamper. Men var vi än är så är vi kallade att följa honom. Han känner vår kamp och han vill att vi ska dela den med honom och be honom om hjälp att orka.

Så tog jag fram boken som vi tryckt. Här - jag har en bok som inte är svårt att läsa. Den förklarar på ett enkelt sätt vad grunden för min tro är och vem Jesus är. Du ska få en läxa till nästa gång vi ses. Läs boken och skriv ner det som var svårt att förstå. Så möts vi och samtalar igen.

Vill du be med oss för Nade?

Till hösten kommer vi göra en satsning via sociala medier där vi kommer slänga ut ett nät över hela landet och erbjuda e-böcker till alla dem som visar intresse. Nu tränar vi två lokala medarbetare att följa upp detta. Vill du vara med och ge till den satsningen? Öppnas i nytt fönster.

/Medarbetare i Asien

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.