Sita: Jag vill hjälpa andra som tvingas leva som jag gjorde

30-åriga Sita i Nepal blev misshandlad av sin man och slutligen också övergiven. Hon mådde väldigt dåligt både psykiskt och fysiskt, men fick till slut hjälp av en lokal kvinnogrupp som bildats genom EFKs projekt mot människohandel. Idag är hon själv engagerad i kvinnogruppen och har fått möjlighet att starta en egen sömnadsverksamhet.

- Jag hade kunnat vara död nu om jag inte träffat projektpersonalen och fått hjälp.

”Min man och min svärmor misshandlade mig eftersom jag aldrig blev med barn. De tvingade mig också att låna pengar från ett lokalt kooperativ och brydde sig inte om att betala tillbaka räntan eller lånet. Jag fick skämmas inför hela byn eftersom lånet var i mitt namn. Jag var under så mycket press och hade ångest. En dag bestämde jag mig för att bara ge mig iväg. Jag började bara att gå. Gick i flera timmar och hade bara 130 rupee med mig. En släkting såg mig och tog mig till min familj. Nu hade min man en anledning att lämna mig för gott. Trots mina föräldrars försök till förhandling vägrade min mans familj att acceptera mig igen. Mitt psykiska tillstånd förvärrades.

I min by fanns det en kvinnogrupp som hade bildats genom projektet mot människohandel. De diskuterade mitt fall och bad projektpersonalen om stöd. Genom projektets kontakter fick jag möjlighet till ett boende och rehabilitering. Där fanns många kvinnor som hade gått igenom liknande saker. Efter att ha bott där i sex månader fick jag tillbaka mitt självförtroende, och bestämde mig för att leva ett nytt liv. När jag återvände till min by bad jag om att få gå med i kvinnogruppen. Där har jag lärt mig många nya saker. Till exempel om våld mot kvinnor och mina rättigheter. Jag fick också möjlighet av gruppen att gå en yrkesträning i sömnad. Just nu bedriver jag lite verksamhet från mitt hem, men jag planerar att utöka den. Jag planerar också att kontakta myndigheterna för att utkräva mina rättigheter gentemot min man och hans familj.

Jag hade kunnat vara död nu om jag inte träffat projektpersonalen och fått hjälp. Om jag tänker tillbaka på mitt liv så var det helt utan hopp. Helt mörkt. Men nu har jag börjat känna som strålar av hopp i mitt liv. Jag kommer också göra mitt bästa för att hjälpa andra som tvingas leva som jag gjorde”.

Vi satsar på lokala grupper

I Nepal är mörkertalet kring hur många som utsatts för människohandel stort. I vårt projekt tillsammans med International Nepal Fellowship (INF) satsar vi på att utbilda självhjälpsgrupper, mödragrupper och skolelever för att de ska veta hur de kan skydda sig själva och sin omgivning. Öppnas i nytt fönster. Här nära gränsen mot Indien behövs det också alternativ till försörjning, och en viktig del är att ge utsatta kvinnor möjlighet till att försörja sig själva och sin familj. Vi arbetar också för att engagera de lokala myndigheterna till att ta ett större ansvar.

Denna text är hämtad ur nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i mars 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.