Petrus: Vem ligger och blöder längs med din väg genom livet?

Petrus Lilja, Kurssamordnare Bibelskola Nära och Hyllie Park Folkhögskola i Malmö.

I Lukasevangeliet 10:25-37 (The Message) finner vi en välkänd berättelse. I ett samtal får Jesus frågan:
- Mästare, vad måste jag göra för att få evigt liv?
- Ja, vad säger Guds lag?
- Att man ska älska Herren sin Gud med all iver och bön, all kraft och förnuft – och att älska sina medmänniskor som sig själv.
- Rätt svarat! Instämde Jesus. Gör det, så får du leva.
- Men, fortsatte mannen som ville visa sig på styva linan, vem är egentligen min ”medmänniska”?

Det skriver Petrus Lilja, Kurssamordnare Bibelskola Nära och Hyllie Park Folkhögskola i Malmö, i denna bibelreflektion.

Jesus illustrerar med en berättelse: En man blir överfallen av rövare, misshandlas och lämnas halvdöd i diket. Gudstjänstpersonalen, en präst och en levit som råkar gå förbi mannen ignorerar lidandet och fortsätter. Men en man från Samarien stannar upp. Han ser honom, möter hans akuta behov och försäkrar sig om att han får den vård han behöver. Jesus ställer den retoriska frågan: ”Vad tycker du? Vem av de tre uppförde sig som medmänniska mot rövarnas offer? Svaret som Jesus fick var: ”Den som hjälpte honom”. ”Gör då likadant själv” svarar Jesus tillbaka.

Vi lever i en global värld

Varje dag då jag vaknar stänger jag av klockradion tillverkad i Japan. Jag klär på mig kläder från Indien, Malaysia, Kina. Jag äter en smörgås med spanska tomater och dricker mitt morgonkaffe från Colombia. Jag läser en tidning tryckt i Sverige, och scrollar på en telefon med delar från hela världen.

Och så vidare.

Jesus är provocerande och samma frågor är riktade till oss idag, till den församling och kyrka du och jag är en del av. Vem är vår medmänniska i en global värld?

Det är inte enbart grannen i samma trappuppgång eller de närmsta arbetskamraterna. I en global värld påverkar dina val långt fler världen över - genom din konsumtion, dina resvanor, vad du äter och bär på kroppen. Vi är sammanlänkade, mer än någonsin.

Vi kan påverka kursen

I en sammanvävd värld behövs en kyrka som ser sin roll i samhället, och ansvaret för sin globala medmänniska. Som agerar hållbart utifrån Guds barmhärtighet och medlidande. Vem ligger längs din och min väg genom livet och blöder? Hur kan vi som kyrka vara goda nyheter och bidra till att minska orättvisor och lidanden?

Världen är i ständig förändring. Vi som kyrka har en fantastisk möjlighet, som den världsvida rörelse vi är, att påverka kursen. Genom Guds kärlek till den skapelse och mänsklighet vi är en del av. Vill du vara en del av uppdraget?

Text: Petrus Lilja, Kurssamordnare Bibelskola Nära och Hyllie Park Folkhögskola i Malmö.

Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt i december 2021. Öppnas i nytt fönster.

Julinsamling: Ge en julgåva!

Under en lång tid kommer vi att behöva återta förlorad mark. Miljontals barn har tappat ett helt skolår när skolor tvingats hålla stängt. FN beräknar att den globala fattigdomsbekämpningen kan ha tappat mer än ett decennium. Men vi ger inte upp. Vi kan fortfarande kämpa och ta hand om varandra och vår jord.

Ge en julgåva till de som bäst behöver! Öppnas i nytt fönster.