Ellen möter malariapatienter på missionssjukhuset i Mpongwe

Ellen Sköld har tagit paus i sina läkarstudier i Göteborg, och gör nu praktik i Zambia genom StepOut.

Treåriga Loveness har kommit in med befarad malaria. Hon är en av de miljoner människor i Zambia som drabbas varje år. Men på missionssjukhuset i Mpongwe får hon fastställd diagnos, rätt behandling och hålls under uppsikt tills hon mår bättre. Och snart är hon hemma igen och leker tillsammans med sina syskon.

Ellen Sköld har varit ute med praktikantprogrammet StepOut Öppnas i nytt fönster. och tar här med oss för att möta Loveness och personalen på sjukhuset som EFK stödjer.

Loveness bor tillsammans med sina fem syskon och sina båda föräldrar ute på landsbygden i Zambia i Mpongwe. Hon har under dagen inte velat äta något, fått hög feber och haft flera diarréer. Den rosa klänningen med gula prickar är blöt av svett och hennes mamma Margareth sitter på sängkanten. Myggnätet hänger ovanför sängen som en sänghimmel och mamma Margareth påminner sig själv om att hon måste lägga undan lite pengar så att de kan köpa ett nytt när hon kollar på de många hålen. Hon är orolig för sin lilla flicka som inte mår väl.

När eftermiddagssolen övergått från klargul till den lite mjukare varma orangea färgen tar Margareth med sig dottern på ryggen och går den dryga halvtimmen till sjukhuset. Det dammar om fötterna när hon går på den röda vägen och i handen har hon väskan som är fylld med lakan, vatten och lite mat till kvällen.

Livsnödvändig sjukvård

Loveness är en av ca 1500 patienter som söker vård på Mpongwe missionssjukhus varje vecka. Sjukhuset drivs av EFKs samarbetspartner MBA som med stöd från olika EFK-församlingar runt om i Sverige förser befolkningen i Mpongwe med livsnödvändig sjukvård.

Vanligtvis studerar jag till läkare i Göteborg, men nu har jag pausat mina studier i några månader för att prova på mission genom StepOuts praktikantprogram. Under den tid jag varit här med personalen på sjukhuset har jag fått en glimt av att mission kan vara just detta - att bistå med resurser där det behövs och genom det sprida Guds rike. Att vara en doft av himlen på jorden och att genom ord och gärningar peka på något som är större.

Missionssjukhuset i Mpongwe drivs av EFKs partnerkyrka MBA. Här är Ellen Sköld (till höger) och Rebecka Strandberg, som också är ute med StepOut, tillsammans med barnmorska Mavis och Dr Kaoma.

Tas emot med undersökning och behandling

Väl inne i sjukhusets väntrum vägs och mäts den lilla flickan innan hon och mamma Margareth får träffa en så kallad clinical officer som ställer några frågor och genomför en undersökning. Loveness skriker högt när sköterskan sätter in infarten i armen och droppar några droppar blod på ett mikroskopiglas. Snabbtesten för malaria är slut sedan en vecka tillbaka, så diagnosen ställs istället med ett blodutstryk som undersöks i mikroskop. Loveness får vätska in i blodet och panodil för att sänka febern innan hon skickas till barnavdelningen.

Dagen därpå går jag med på ronden och efter att ha undersökt 21 barn återstår Loveness i den sista sängen. Jag plockar upp journalen och slänger en snabb blick på läkemedelspappret. Loveness har fått två av de tre doserna av läkemedlet som man behandlar malaria med. Idag har febern gått ner till 37.5 och hon har haft en diarré sedan midnatt. Ögonen är dock insjunkna och hon är ganska blek. Hon får fortsatt vätska in i blodet och vi tar ett blodprov för att se om hon har blodbrist på grund av malarian.

Malaria drabbar särskilt barn svårt

Malaria är en parasitsjukdom som sprids via myggor i stora delar av Afrika och i området kring Mpongwe är den väldigt vanlig. Parasiterna tar sig in i blodet, förökar sig i levern och åker sedan ut i blodet igen och förstör de röda blodkropparna. Sjukdomen ger symptom såsom hög feber, huvudvärk, diarré och kräkningar. Under 2019 registrerades 2.5 miljoner fall av malaria i Zambia och 8000 personer dog av sjukdomen, enligt ”World malaria report” 2020 från WHO. Uppskattningsvis är 2/3 av de som dör barn under fem år.

Genom ett snabbtest med ett blodprov från fingret kan man diagnostisera sjukdomen på 15 minuter och sedan sätta in behandling. Genom behandling räddas flera tusen människor i Zambia varje år och de preventiva åtgärder som också görs genom god tillgång till myggnät är också effektiva. Loveness får efter ett par dagars behandling på sjukhus komma hem och mamma Margareth ska försöka köpa ett nytt myggnät till dotterns säng. Malaria avslutar många barns liv varje år men med hjälp av behandling och förebyggande arbete kan vi tillsammans rädda många.

Tack var behandlingen som Loveness fick på sjukhuset kan hon nu fortsätta leka i den röda sanden under den gassande solen i sin rosa klänning med gula prickar.

Text: Ellen Sköld. Foto: Privat.

Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt i december 2021. Öppnas i nytt fönster.

Julinsamling: Ge en julgåva!

Under en lång tid kommer vi att behöva återta förlorad mark. Miljontals barn har tappat ett helt skolår när skolor tvingats hålla stängt. FN beräknar att den globala fattigdomsbekämpningen kan ha tappat mer än ett decennium. Men vi ger inte upp. Vi kan fortfarande kämpa och ta hand om varandra och vår jord.

Ge en julgåva till de som bäst behöver! Öppnas i nytt fönster.