Tonårstjejer får möjlighet till en framtid i Encarnación

Många tjejer i Paraguay hålls tillbaka när det gäller utbildning, självförsörjning och att utvecklas som människa. De lever under fattiga förhållanden där kvinnans plats är att föda barn och sköta ett hem. De har väldigt lite möjlighet till att ta sig ur den fattigdomscykel som de och deras familjer befunnit sig i generationer. Som ett resultat av detta blir många tjejer utnyttjade och andelen tonårsgraviditeter är mycket hög i området. Behovet dessa flickor har är att få hjälp att ta sig vidare i livet, att förstå sin potential, möjlighet att skapa ett nytt liv, stärka sin självkänsla och lära sig nya färdigheter

Vad har vi uppnått i projektet?

Målet med projektet är att ge tonårstjejer de verktyg som de behöver för att utvecklas, se sin potential och ta sig ur fattigdomen själva. Projektet riktar sig till tonårstjejer för att arbeta med dem medan de är unga och kan påverkas positivt. Man möts 4 ggr i veckan och har samtal om livet, drömmar och möjligheter. Tjejerna får möjlighet att pröva på och utveckla sig inom olika yrken, till exempel genom kurser i frisör, manikyr, musik, dans och handarbeten. På detta sätt får tjejerna utveckla sina färdigheter och se att de kan åstadkomma många saker. I viss mån har de också fått hjälp med läxorna. Vi har sett att tjejerna har mognat, börjat ta egna initiativ och planera inför en annorlunda framtid än vad deras mammor har levt.

Vad vill vi göra mer?

Idag är gruppen mycket begränsad så med mer medel skulle vi kunna hjälpa ännu fler tjejer. Det finns också behov av en närmare uppföljning av vissa individer som varit utsatta för övergrepp och andra traumatiska upplevelser. En annan tanke vore att kunna erbjuda yrkesutbildningar på en högre nivå än idag så att tjejerna blir kvalificerade och kan få bra arbeten.

Juana har fått en trygg plats

Juana berättar: ”Jag lever med min mamma, styvfar och syskon i San Isidro, en stadsdel i staden Encarnación. Vi har det inte så bra och vi lever på det min mamma säljer på gatan. När min mamma har varit ute tycker jag att min styvfar beter sig konstigt och känner mig inte trygg. De dagarna har det varit väldigt viktigt att få komma till projektet. Där får jag vara på en trygg plats, jag får prata om mina rädslor och får råd om hur jag ska hantera svårigheterna i livet. Vi får också hjälp med att sätta gränser vad gäller min kropp och på så sätt känns vardagen tryggare. Vi pratar också om framtiden och jag drömmer om att utbilda mig på universitet.”

Projektet rekommenderas även för Ge för livet-kampanj. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Insamlingsnummer 49336 · Ge för livet 69336

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.