Barn - Verktyg och idéer

Bjud upp till kalas och ge hopp!
Efter en lång och många gånger tuff tid av restriktioner, utmaningar och ovisshet, vill vi i samband med årets Torpturné höja glädjenivån runt om i landet! Låt oss vända oss till alla barn och familjer som finns lokalt i vår närhet och visa på hopp och glädje! Överallt där vi finns som lokala församlingar kan vi alla ta olika initiativ – stora eller små, digitala eller fysiska. Låt detta bli fina tillfällen som vänder sig till samhället omkring er!

Vi har ett budskap värt att dela: Det finns hopp!

Vi som lokala församlingar kan få vara de som säger: Ge inte upp - det finns hopp!

Det finns hopp för så mycket: oss som enskilda människor, familjer, relationer, vårt samhälle, världen, framtiden… Jesus vill ge oss alla hopp! Han själv är hoppet! Detta är något som kristna i alla tider har tagit till sig, levt på och litat på. Låt oss dela det med de som finns i vår närhet!

Okej, hur gör vi? Vi gör ett kalas och sprider hopp och glädje!

Kalas klingar glädje, eller hur? Ett riktigt bra och roligt kalas vill ju ingen missa! Tänk om vi tillsammans runt om i Sverige kan bjuda på och bjuda in barn och familjer till kalas. De allra flesta av oss får säkert upp massor av bilder och idéer på vad som hör ihop med kalas: ballonger, tårta, glass, roliga lekar, överraskningar… Beroende på vad som är möjligt och tillåtet att göra kan kalasen vara små, stora, utomhus, inomhus, i det egna hemmet, digitala, ske på en fast plats eller kanske som en tipsrunda eller ett bilrally! Vad din församling vill och kan göra och hur det ska gå till, är upp till varje församling att utforma. Är vi flera EFK-församlingar i samma stad eller region, så låt oss kontakta varandra för att hjälpa varandra vidare i planering, förslag och idéer!

Varsågod en verktygslåda med massor av kalas-förslag!

Tillsammans har ett gäng från EFKs församlingar spånat tillsammans och tagit fram förslagen du hittar på denna sida. Verktygslådan nedan vill ge dig inspiration! Den kommer också fyllas på ytterligare inslag – så gå gärna in och kolla lite nu och då! Välkommen att dra nytta av detta för din församlings planering! Har du fler bra förslag och idéer får du gärna dela med dig. Maila till susanne.olofsson@efk.se.

Logga att använd för utskick, info och affischer!

Kalas-kuponger: För att undvika småmynt i samband med kalaset kan man kopiera upp Kalas-kuponger. Dessa kan man köpa på Kalaset och använda som betalning för sådant som kostar ex fika, popcorn, lotter… eller annat. Här är mallWord att använda om man vill.

Några riktlinjer för barns trygghet på zoom – viktigt när man ordnar digitala arrangemang
Här är några riktlinjerna vi fått ta del av genom I Trygga Händer och Ewa-Marie Kihlagård på Frälsningsarmén. Utöver dessa riktlinjer vill vi uppmana till att främst inbjuda och rikta er till de barn som ni normalt relaterar till i era olika verksamheter och grupper.

”När fysiska träffar ställs in vet vi att många ersätter dessa med möten online, särskilt via zoom. Det är fantastiskt, men som med all vår verksamhet är det viktigt att vi sätter barnens trygghet först. I början av våren kommer en ny I Trygga Händer-policy angående livestreams och zoom-möten, men vi vill redan nu ge några riktlinjer för att arrangera så trygga online-träffar som möjligt.

 • inga zoom länkar får spridas öppet i sociala medier utan skickas via mail/meddelande direkt till deltagarna. Detta minimerar risken att länken hamnar i fel händer och obehöriga går in på mötet.
 • det finns minst en ITH-representant* på varje zoom-möte, som inte är ansvarig för programmet. Denna person håller hela tiden koll på vilka som går in på mötet och att det inte pågår något opassande bland deltagarna.
 • alla som är med på ett zoom-möte måste identifiera sig via kamera. Vi önskar att alla har på sin kamera under hela mötet för att öka tryggheten och gemenskapen, men åtminstone behöver alla vid ett tillfälle identifiera sig. En okänd enhet som inte identifierar sig utesluts från mötet, därför är det bra att informera om detta i inbjudan till zoom-mötet.

Vi önskar att så många som möjligt ska kunna vara med på våra möten online, men det är viktigt att vi har full koll på vilka som deltar. Eftersom barnen syns på bild i ett zoom-möte är det vårt ansvar som ledare att säkra deras trygghet och att se till att inga obehöriga kan komma in på mötet.”

*ITH-representant: Har din församlings ledare gått kursen I Trygga Händer är det lämpligt att någon av dem på ett särskilt sätt vakar över att arrangemanget genomförs tryggt och säkerhet.

Kalas-saker att beställa!

I samband med Torpturnén finns det ballonger, vimplar, armband och gnuggisar att beställa hem. Det kommer också fyllas på med lite fler saker att beställa. Du hittar detta på Nya Musiks hemsida.

Kalas-insamling för barn i världen!

På ett kalas brukar man ju ge en gåva, varför inte denna gång uppmuntra till att ge en gåva till ett bra projekt som handlar om barn i världen? Vår insamlingskanal Ge för livet har massor av bra projekt som stöder barns rättigheter i världen!

Kalas i bilen - familjerally!

I samband med julen genomförde Kungsportskyrkan Huskvarna familjerally med jultema. En kul idé som går att utveckla och dra nytta av för fler teman – varför inte på temat hopp? Eller bara som en rolig och Coronasäker happening (varje familj åker ju tillsammans i egen bil). Läs mer om Kungsportens upplägg och låt dig inspireras!PDF

Tips! För att hitta till olika platser finns verktyget X-note, som ett enkelt sätt att få ledtrådar direkt i mobilen. Läs mer om hur det funkar härlänk till annan webbplats.

Kom-ihåg-ord från Bibeln

Kanske ni vill ha ett bibelord att koppla aktiviteter och tankar omkring. Här är ett förslag, som handlar om både glädje och hopp! ”Må hoppets Gud fylla er med all glädje och frid när ni tror på honom, så att den heliga Andens kraft gör ert hopp allt starkare” Rom. 15.13 (nuBibelns översättning).

Sång, dans och håll-igång

Dansfilm om hopp

Varsågod, en sång och dansfilm från Brokyrkan i Borås på temat Hopp!länk till annan webbplats

Sångtips för kalaset

Här kommer tips från Kungsporten Huskvarna med några sånger som kan funka bra när man vill ha lite partystämning. Alla sångerna finns på CD som man kan hitta på www.barnskivor.selänk till annan webbplats (de finns även som singback)

 • Du är mitt hopp (från CD ”Jesus är hopp”)
 • Vi dansar järnet (från CD ”Jesus är frid”)
 • Jesus party (från CD” Jesus är stark”)
 • Vi dansar järnet (från CD ”Jesus är frid”)
 • Sjunga allt jag kan (från CD ”Jesus är kung”)
 • Spralla loss (från CD ”Jesus är sanning”)
 • Medley 1 och 2 - (från CD ”Jesus är hopp”)

Kalasbakning ”bake-along” med chokladbollar!

Något som är festligt och roligt att göra tillsammans, även om vi inte kan mötas fysiskt, är att göra en ”bake-along” digitalt tillsammans via zoom eller annan plattform. Chokladbollar är enkelt, gott och ingredienserna har många hemma redan! Varsågoda, ett kalas-tips från korskyrkan Västerås.PDF

Filmtajm: ”Barnprogram/möte”

Här kommer du så småningom hitta barnmöten från några olika församlingar. Så håll koll på denna sida!

Barnmöte på Salong självfallet

Från ett gäng i Korskyrkan och Brokyrkan Borås, kommer under mitten av april ett barnmöte på temat HOPP. Alltihop kommer att utspela sig på ”Salong självfallet”, där Rosa och Silvia jobbar som frisörer. Det är Jesus som är chef på salongen och det händer alltid något spännande.

Barnmötet är ca 30-40 minuter.

Utmaningar och tävlingar

Dagens hemma-uppdrag!

Från Korskyrkan Västerås kommer här en rolig utmaning för barn och familjen. Ett uppdrag att göra hemma under dagen, där bilder och resultat från dagens uppdrag blir något man visar senare samma dag, t ex på kvällen i en digital samling. I den digitala samlingen kan du som ledare visa alla bilder ni fått in samt vid varje bild låta det barnet/familjen berätta något om det de skickat in. Om man vill kan man göra det till en tävling där mest kreativa /bästa/ roligaste… bidrag vinner, men det är ju inget måste!

Här är några konkreta förslag på utmaningar!

 • Ta kartong ni har hemma (ex ägg eller mjölkkartong) och pyssla om den till något helt annat. Ni kan göra en varsin sak eller en tillsammans som familj! Låt kreativiteten flöda. Ta en bild och skicka till NN innan kl X. Glöm inte att hjälpas åt att städa undan efter!
 • Gör en scen ur en favorit-bibelberättelse (eller film) ni har. Ni kan använda vad ni vill för att gestalta den! Ta bild och skicka till NN innan kl. X. Glöm inte att hjälpas åt att städa undan efter!
 • Klä ut er till någon favoritkaraktär och ta bild på er hängandes på ert favoritställe hemma. Ta bild och skicka till NN innan kl. X. Glöm inte att hjälpas åt att städa undan efter!

Digital talangjakt

Kungsporten Huskvarna ger detta tips! Be barnen spela in bidrag och maila/skicka till någon av er barnledare i kyrkan (använd helst en av kyrkans officiella mailadresser). Bidraget kan vara en sång, en dans, ett trolleri eller något annat som barnet är bra på. Utse en jury som sen välja ut exempelvis tio olika bidrag.

Bjud sen in till ett zoom-möte och låt där juryn presentera bidragen (genom att dela skärm med zoom-deltagarna). Låt zoom-deltagarna rösta genom att skicka in sin röst till någon i juryn. (Obs! Det är inte bra om allas röstande syns på skärmen). När röstningen är klar kan man presentera de tre som fått flest röster och ge vinnaren/vinnarna ett pris.

Obs! Var noga med hur ni hanterar filmer, uppgifter och att de inte sprids vidare.

Är det möjligt att träffas fysiskt så kan talangjakten givetvis ske live. Gör i ordning en liten scen med ljud, ljus, lampor och fest-dekoration. Fixa en talang-jingel att spela mellan inslagen. Låt juryn vara extra festfin.

Digital maskerad

Låt alla barn som vill klä ut sig och skicka in en bild när de står i sina maskeradkläder! Ge pris till bästa maskeradkostym. Obs! Var noga med hur ni hanterar bilderna, uppgifter och att de inte sprids vidare.

Springlopp – ge hoppet vidare

 • Varva för världen – är ett roligt och bra koncept för insamling genom Ge för livet. Ett Varva för världen-lopp går ut på att ta sig runt en viss sträcka så många varv som möjligt på en viss tid. Banan kan vara runt kyrkan eller annan plats. Varje deltagare får innan loppet själv ordna sponsorer som betalar x antal kronor/varv. Pengarna går till det projekt ni väljer att samla in till. Kanske ni också vill utmana lokala sponsorer att finnas med och dubbla allt som kommer in. Här kan du läsa mer om hur man kan ordna ett lopp och få tips om hur andra gjort!
 • Att inbjuda till olika lopp och rundor kan ske på många olika sätt. Man kan cykla, gå, jogga, springa… Man kan ta sig runt i sin egen takt, tillsammans med andra eller enskilt på valfri tid. Man kan ha barnvagnspromenad med tipsfrågor, mörkerspårning med ficklampa, orientering, knattelopp… Bara fantasin sätter gränser! ?

Kalas-serviceteam

Tänk om ett kalas-team kom och träffade din familj i trädgården eller på annan plats utomhus? Oavsett om man får eller inte får samlas många tillsammans, så kan denna idé med kalas-team var en kul grej att testa. Kanske det finns ett gäng i din församling som vill haka på och sprida glädje på detta sätt? Samla de som är intresserade av att medverka och gör ett gemensamt kalas-program på ca 30 min, som sen alla team använder runt om dit ni kommer. Det gör det också lättare att hoppa in för varandra om något händer. Tips! Vill man samtidigt samla in till något bra projekt för utsatta barn i världen, så kan ju kalaset kosta en viss summa som går till projektet.

Ett lagom kalasteam kan bestå av två personer klädda för kalas. Vi rekommenderar att man har kalasen utomhus (det handlar ju om både restriktioner, hänsyn och säkerhet). Gör sen reklam för att man kan boka Kalas-service, hur det går till och vilka dagar som ni vill erbjuda detta.

Ett kalas-besök på 30 min skulle exempelvis kunna innehålla:

 • Sånger att sjunga och dansa till – live eller inspelat
 • En rolig familjelek
 • En överraskning – ex en fin låda att öppna, något man gömt som ska hittas, en inbjudan till något…
 • Ett kort bibeldrama kopplat till hopp (eller ett färdigt filmklipp man visar på padda eller dator)
 • En utmaning att göra och klara av tillsammans
 • … och givetvis har varje team med sig något att bjuda på och ballonger.

Kalas-loppis utomhus

Lugnetkyrkan i Falun hoppas man kunna ordna ett utomhus-loppis i samband med turnén. Här får du tips på hur man kan lägga upp en loppis.

Finns det möjlighet att genomföra en utomhusloppis för barn och familjer så kanske lördag är en lämplig dag? Informera om loppisen i era kanaler, tala om hur man kan anmäla sig för att sälja, vad det kostar att vara med och att behållningen ska gå till ett särskilt projekt. Kanske det också är bra att poängtera att den vänder sig till barn och familjer (så säljarna kommer med ”rätt” saker).

Har ni i anslutning till er kyrka en större gräsyta/parkering? Dra nytta av den och ställ upp ex 15-20 bord. Låt föräldrar och andra säljare hyra ett bord för 2 eller 4 timmar. De pengar som kommer in går till ett projekt som ni väljer att samla in pengar till. De som kommer för att handla på loppisen kan komma mellan kl 10.00-14.30, förhoppningsvis sprider de ut sig så inte alla kommer samtidigt.

De som har hyrt ett bord för 2 timmar betalar t ex 150 kr och är där mellan kl 10.00-12.00. Sen lämnar de över till nästa säljare som hyrt bordet. Nästa säljare kan då komma kl 12.15-14.15.

De som hyr ett bord för 4 timmar betalar 300 kr och får givetvis ha kvar sitt bord hela tiden. Lämpligt antal bord kan vara 15-20 stycken. Tänk på att det är viktigt att borden står utspridda så att ”kunderna” kan röra sig fritt och hålla avstånd.

Uppdra åt säljarna att själva ansvara för att ta dit kläder, leksaker och annat de vill sälja. De är också de som prismärker, ansvarar för försäljningen, plockar ihop efter sitt pass och tar tillbaka de kläder, saker som inte blev sålda.

I samband med loppis kan man även ordna ett utomhuscafé där man säljer kaffe, hembakt fikabröd, glass, godis... Man kanske även kan ställa upp en grill och sälja korv? Det är alltid trevligt med lite bakgrundsmusik. Hoppborg är kanske inte är aktuellt i Corona-tider, men annars är det alltid välkommet! En bra och rolig aktivitet man kan koppla på Loppisen är ett Varva för världen-lopp.

Loppet kan pågå samtidigt som eller direkt efter Loppisen.

Fem-kamp på kalaset

En återkommande aktivitet i Betaniakyrkan Åbytorp varje vår är en Familjekul-dag. Här är förslag på några aktiviteter för fem-kamp. Har man möjlighet att hålla till med aktiviteter utanför eller i anslutning till kyrkan är det roligt att utmana familjer och lag att delta. Sätt gärna upp skyltar på de olika stationerna för att markera och tala om vad som är utmaningen. Ge gärna laget en lapp där man skriver upp hur man lyckas.

Förslag på olika stationer för en person eller lag:

Spiken: Här gäller det att slå i en spik med minst antal slag.
Du behöver: huggkubbe, hammare, en låda spik (obs långa spikar)

Skidåkning: Här gäller det att komma först i mål.
Du behöver: två långa plankor (till ett par skidor), spikar fast fyra par stora skor (eller öglor att trä in fötterna i). Fyra personer ska alltså samsas på ett par skidor och ta sig framåt.

Säckhoppning: Här gäller det att komma först i mål genom att hoppa sig fram i en säck.
Du behöver: en jutesäck per lag.

Spruta ner flaskor: Här gäller det att med hjälp av vattenspruta få ner ett så många pet-flaskor man kan på en minut. Vill man inte spruta med vatten, kan man använda bollar eller annat att kasta med.
Du behöver: en vattenspruta av något slag, ett antalpetflaskor.

Tappa inte bollen: Här gäller det att gå en viss sträcka med en boll mellan knäna eller under hakan.
Du behöver: en boll, liten eller stor.

Kasta vattenballong: två personer kastar ballongen mellan sig och ökar gradvis avståndet. Hur långt kan avståndet bli innan ballongen tappas och spricker?
Du behöver: En hink med ett antal fyllda vattenballonger, måttband.

Kasta boll i hinken: En klassiker som alltid går hem. Varje lag/person får ex 10 bollar. Hur många bollar hamnar i hinken?
Du behöver: hink och bollar (ex tennisbollar)

Diverse blandade aktiviteter att göra utomhus på en kalasdag!
Här kommer fler utomhus-förslag från Betaniakyrkan Åbytorp.

Prova på såpa-bandy!

Med hjälp av en stor presenning, vatten och såpa får man en härligt hal yta att spela bandy på! Garanterat halt och kul! Man spelar med innebandyklubbor, boll och innebandymål… och givetvis barfota. Se till att inte vara mer än max 3 personer per lag. Gör det som en rolig prova-på aktivitet eller turnering. Vill du läsa mer om såpabandy, finns en hel del info och videos på nätet.

Fiskdamm

En klassiker på kalas! Varför inte låta en del av behållningen gå till ett bra projekt för barn i världen

Ansiktsmålning eller Tatoo

Ett tips är att ha några färdiga bilder att välja på som inte är alltför svåra att göra.

Levande luffarschack

Med hjälp av gatkritor ritar man upp 3x3 rutor. Välkomna två lag med tre personer i varje att vara. ”levande splepjäser”. Ett tips är att ge ena laget reflexvästar, så är det lättare att se vilka som är samma lag, när man sen flyttar sig runt i rutorna. Första laget som står tre i rad vinner omgången!

Jätte-plockepinn

Plockepinn finns på många håll att köpa i jätteformat. Låt det vara en kul grej att prova på kalaset!


Våga känna och gissa

Med förbundna ögon kan det vara spännande att få känna på saker och gissa vad det är.


Upp i luften

Har ni tillgång till en skylift, kan det vara spännande att få följa med upp några meter över marken. Var noga med försiktighet och säkerhet.

Poppa popcorn över öppen eld

Se till att ha en bra eldstad att elda i. Poppa i gryta som hänger över elden, eller ställ den på ett grillgaller.

Baka pinnbröd över öppen eld

Det kan vara mysigt att få grilla sitt eget pinnbröd. Doppa sen det färdiga brödet i smält smör, socker och kanel. Mums!

Enkelt recept på 10 stycken pinnbröd (laktosfritt):
4½ dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt och 2 dl vatten.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Dela i 10 lika stora delar. Rulla ut till en korv och trä på degen på pinnarna. Grilla över glöden 5-6 minuter, håll inte för nära så att de bränns innan de är klara.

Vernissage – live eller digitalt – med hoppet som tema

Uppmuntra barn att måla teckningar på temat Hopp! Har din kyrka fin kontakt med en närliggande skola, kanske man kan uppmuntra en av klasserna att bidra med bilder. Säkert vill både barnen och deras föräldrar sen se ert vernissage på plats eller digitalt!

Vill man inte måla finns det massor av annat kul att ställa ut exempelvis skräpkonst, legobyggen, roliga kläder, leksaker, dikter om hopp…

Hoppborg

En hoppborg är alltid kul och signalerar på långt håll den att här händer det grejer! Var noga med regler för hur barnen hoppar ex hur många som samtidigt kan hoppa, vilka åldrar och hur länge man får hoppa innan man byter gäng.

Slå rekord!

Varför inte inbjuda till att slå rekord. Det kan bli till en kul happening på din ort. Här är några förslag!

Stans längta tårta

Baka rulltårtor, klä med grädde och dekorera! Lägg upp och servera i hängrännor eller på lång planka! Bjud sen på stans längsta tårta!

Mesta hoppet

Inbjud alla som vill att vara med och göra värsta tillsammans-hoppet. Innan ni alla samtidigt hoppar kan någon ha ett kort tal och betona vikten av att ha ett hopp!

Är det möjligt kan man samlas och hoppa på en fotbollsplan eller så kan man bestämma en tid då alla går ut på sin egen gata/trädgård och hoppar samtidigt på ett visst klockslag. Kanske man då kan ha en gemensam nedräkning som man följer via sin mobil?

Hoppa

Vem kan hoppa hopprep längst tid? Inbjud till att tävla på plats eller digitalt! Eller samla alla som vill vara med på orten största hoppreps-manifestation.

Digital matlagning – hummus!

Här kommer en matlagningsvideo från Söderhöjskyrkan i Stockholm som visar hur man gör hummus.

https://asons.zapto.org/sh/  länk till annan webbplats

Hummus med pitabröd och grönsaker

1 burk kokta kikärtor (à 400 g)
3 msk finolivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk tahini (sesampasta) eller 2 msk sesamfrön
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprikapulver (helst rökt)
saften av 1 citron
svartpepper efter smak ev. olivolja och flingsalt att ringla/strö över

Blanda alla ingredienser in en skål och mixa väl med matberedare eller stavmixer. Fråga en vuxen om hjälp vid behov.Bre ut hummusen på ett fat och ringla över lite extra olivolja.
Låt vila i kylskåpet ca 30-60 minuter. Servera med olika grönsaker, pitabröd, oliver mm.